Agility sporty a klouby našich pejsků

Agility sporty a klouby našich pejsků

Ahoj rodiče všech chlupatých mazlíčků!

 

Pokud jste někdy sledovali závody agility, víte, jak vzrušující může být sledovat naše chlupaté kamarády, jak se proplétají mezi tyčemi, skáčou přes skoky a projíždějí tunely nejvyšší rychlostí. Sporty a disciplíny agility jsou nejen skvělým způsobem, jak mohou domácí zvířata předvést svůj atletický talent, ale také pomáhají budovat silné pouto mezi psovodem a zvířetem. Se vší tou rychlou akcí však přichází i zodpovědnost - péče o klouby našeho pejska.

 

Závody agility vyžadují rychlé obraty, prudká zastavení a vysoké skoky. I když jsou tyto manévry působivé na pohled, mohou velmi zatěžovat klouby našeho zvířete, zejména pokud není správně trénované. Stejně jako lidští sportovci i zvířata potřebují své tělo na takové intenzivní aktivity připravit. Bez náležité péče se u nich časem mohou objevit problémy s klouby, které vedou k bolesti a snížení výkonnosti.

Jak tedy můžeme zajistit, aby naši domácí mazlíčci zůstali pohybliví a bez bolesti?

Rozběhání a vyběhání: Před jakýmkoli tréninkem nebo soutěží se ujistěte, že se vaše zvíře dobře rozcvičí. Jemný běh, protažení a několik základních povelů může jejich svaly a klouby připravit na akci. Po skončení akce je nezbytné ochlazení, aby se předešlo ztuhlosti.

Kloubní výživa: Zvažte podávání kloubních doplňků svému zvířeti. Složky jako glukosamin a chondroitin mohou podpořit zdraví kloubů a mohou snížit riziko vzniku artritidy v budoucnu.

Pravidelné veterinární prohlídky: Pravidelné návštěvy veterináře pomohou zachytit jakékoli včasné příznaky problémů s klouby. Veterinář vám může poskytnout pokyny ohledně cvičení, stravy a doplňků stravy, které by mohly být prospěšné.

Správný trénink: Ujistěte se, že se váš mazlíček naučil správné techniky všech agility manévrů. Správná forma může mít velký vliv na prevenci zranění.

Hlídejte jejich hmotnost: Udržujte zdravou váhu svého zvířete, abyste snížili zátěž jeho kloubů. Kila navíc mohou zbytečně zatěžovat jejich tělo, zejména při aktivitách s vysokou zátěží.

Závěrem lze říci, že agility sporty jsou skvělou zábavou, ale zdraví a pohoda našeho domácího mazlíčka by měly být vždy na prvním místě. Při správné péči, tréninku a péči o klouby si váš mazlíček může tyto aktivity užívat dlouhá léta. Šťastný trénink! 🐾

Zpět na blog